Zoeken
  • Aerial Pro

Professioneel vliegen met drones. Waar begin ik?

Vaak krijgen wij bij Aerial Pro de vraag "Waarom zou ik een certificering halen om met mijn drone te vliegen? De kans dat ik gepakt wordt is toch klein en ik heb mijn drone volledig onder controle!"

Dit laatste klopt gelukkig steeds vaker. De gemiddelde consumentendrone zoals een DJI Phantom 4 of Yuneec Typhoon is inderdaad redelijk makkelijk te vliegen. En natuurlijk, de kans dat je "gepakt" wordt door de politie is klein. Maar wat nu als het GPS signaal wegvalt en de wind is toch iets sterker dan verwacht. Of wat als er iets gebeurt en je blijkt niet verzekerd te zijn?


Door onze achtergrond in de luchtvaart maken wij bij het beantwoorden van deze vraag vaak de vergelijking met het vliegen in een passagiersvliegtuig. Zou jij instappen bij een piloot die geen brevet heeft en die geen opleiding heeft gehad? En wat nu als als de autopilot van het vliegtuig uitvalt, dan wil je toch ook een piloot die op 'de hand' kan vliegen? Door onze ervaring weten we dat het antwoord in 99,9% van de gevallen op de eerste vraag "nee" is en op de tweede "ja".


Zo is het ook bij het professioneel vliegen met drones. Door de grote media-aandacht die er is voor drones weten steeds meer opdrachtgevers dat ze bedrijven moeten inhuren die zich netjes aan de regels houden en die gecertificeerd zijn. Bovendien zullen zij sneller kiezen voor een operator die zijn vluchten goed voorbereid en zijn zaken op orde heeft. Ook moet je als operator - om begrijpelijke redenen - zelf altijd de veiligheid op één hebben staan. De juiste opleiding en training helpt hierbij en zorgt ervoor dat je jezelf kan blijven ontwikkelen als dronepiloot. Hierdoor zal je op het moment dat er iets fout gaat beter kunnen anticiperen en zul je jezelf een hoop kosten/problemen besparen.De ROC-light certificering van Aerial Pro.


Op het gebied van certificeringen bestaat sinds 1 juli 2016 de 'regeling minidrones'. Hiermee is naast het RPAS Operator Certificate het ROC-light geïntroduceerd. Deze vergunning heeft het veel laagdrempeliger gemaakt om drones - binnen bepaalde limieten - commercieel in te zetten. De belangrijkste limieten hierbij zijn de maximale hoogte van 50 meter en de maximale horizontale afstand van 100 meter. Verder moet aan alle kanten 50 meter afstand gehouden worden van wegen, bebouwing, mensenmenigten, obstakels, industrie- en havengebieden, vaartuigen, voertuigen, kunstwerken en spoorlijnen. Wij benadrukken altijd dat het belangrijk is om je aan deze limieten te houden. In het geval je dit niet doet, ben je namelijk niet verzekerd als er iets fout gaat. Ook controleert IL&T steeds vaker bij audits of er binnen deze beperkingen van het ROC-light is gevlogen.

Waar je verder nog op moet letten bij het vliegen onder het ROC-light is dat je de vlucht alleen mag uitvoeren binnen luchtruimklasse G. Dit is het ongecontroleerde luchtruim waarbij geen radiocontact met de luchtverkeersleiding is vereist. Wel gelden er eisen voor het minimale vliegzicht en de afstand tot wolken. Naast het ongecontroleerde luchtruim zijn er in Nederland ook luchthavens die ongecontroleerd zijn. Dit zijn vaak vliegvelden voor de kleine luchtvaart. Het is van belang dat je onder het ROC-light niet vliegt binnen 3 kilometer van deze luchthavens.


De luchtruimklasses vindt je onder andere op een VFR vliegkaart.


Het leuke aan het ROC-light is dat het - ondanks de hierboven genoemde limieten - een betaalbare opstap is voor het opstarten van een professionele vliegoperatie met drones. Wij zien bij Aerial Pro dan ook dat veel van onze klanten die bij ons het ROC-light hebben gehaald, willen doorgaan voor het volledige ROC. Deze vergunning biedt nog meer mogelijkheden om je drone professioneel in te zetten. En indien je al een ROC-light hebt gehaald, hoef je voor een volledige ROC-certificering een aantal onderdelen niet meer af te leggen. Het certificeringstraject zal hierdoor sneller zal verlopen.


Zoals beschreven heeft het ROC-light het voor veel bedrijven gemakkelijker gemaakt om gecertificeerd met drones aan de slag te gaan. Op dit moment zijn er in Nederland dan ook al meer dan 120 bedrijven die onder deze vergunning commercieel vliegen met hun drone. Ben jij nu zelf ook geïnteresseerd in het behalen van een ROC-light? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.


In onze Handleiding Drones Voor Professionals lees je bovendien alles over het opzetten van een professionele vliegoperatie met drones. Download deze gratis en lees alles over wetgeving, certificering, verzekering en meer.

© 2015 - 2019 Aerial Pro B.V. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
US Icon.png