Zoeken
  • Aerial Pro

Een drone vergunning voor elk bedrijf.

Begin deze maand verscheen er op nu.nl een artikel dat de Nederlandse brandweer een eigen drone-organisatie wil starten en dat deze organisatie in 2018 tientallen drones actief wil gaan inzetten. Dit is een mooi voorbeeld van de wijdverspreide acceptatie van drones die op dit moment plaatsvindt. In onze eerste blog gaven wij niet voor niets al aan dat wij denken dat 2017 hét jaar gaat worden waarin professionele drones in Nederland een vlucht zullen nemen.

De vergunning waarover in het artikel op nu.nl gesproken wordt is het ROC, oftewel RPAS Operator Certificate. Dit is de uitgebreidere versie van het ROC-light, de vergunning die wij in onze tweede blog besproken hebben. Voor het behalen van een ROC heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) strenge eisen opgesteld. Zo moeten zowel het bedrijf als de drone en piloot aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het bedrijf moet bijvoorbeeld beschikken over een operationeel handboek waarin de juiste procedures waaronder wordt gevlogen staan beschreven. De drone zelf moet onder andere worden gekeurd en zijn voorzien van een PH-registratie (dit is het kenteken van de drone). Ook aan de piloot worden eisen gesteld, zo moet hij niet alleen een theoretische opleiding volgen maar ook slagen voor de praktijkcursus drone vliegen. In onze Handleiding Drones Voor Professionals gaan wij dieper in op wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een soortgelijke drone-organisatie als die van de Nederlandse brandweer.
Een DJI Inspire 1 met Zenmuse XT thermische camera.


Nadat een bedrijf het RPAS Operator Certificate heeft behaald mogen de drones en piloten commercieel worden ingezet. Natuurlijk zijn er dan nog wel een aantal regels waar men zich bij het vliegen met de drone aan dient te houden. Zo mag er maximaal 120 meter hoog en 500 meter ver worden gevlogen en mag de vlucht enkel overdag en binnen Visual Line Of Sight (VLOS) plaatsvinden. Ook mag er niet dichterbij dan 150 meter worden gevlogen van onder meer bebouwing, (snel)wegen en mensenmenigten. Ten opzichte van kunstwerken, spoorlijnen, voer- en vaartuigen en industrie- en havengebieden moet 50 meter afstand worden gehouden. Ook is het vliegen binnen Natura 2000 gebieden zonder provinciale ontheffing verbonden.

Het lijkt op het eerste ogenblik wellicht vreemd dat deze afstandsregels gelijk zijn aan die van het ROC-light en soms zelfs strikter. Het grote voordeel van het ROC ten opzichte van ROC-light is echter dat op de regels die horen bij deze drone-vergunning ontheffingen mogelijk zijn. Daarnaast is het toegestaan om met drones van meer dan 4kg (tot 150kg) te vliegen, dit geeft de mogelijkheid om zwaardere payloads (camera's etc.) op de drone te bevestigen. Ook is het mogelijk om een ontheffing te krijgen om in het gecontroleerde luchtruim (CTR) rondom de grote luchthavens te vliegen, hierdoor kunnen er opdrachten uitgevoerd worden in een veel groter deel van het land. Wel is het momenteel nog verplicht om elke vlucht van te voren te melden bij de burgemeester van de plaats waar gevlogen gaat worden en bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook moet er voor elke vlucht een zogenoemde Notice To Airmen (NOTAM) worden ingediend bij de luchtverkeersleiding.Voorbeeld van een NOTAM voor drone-activiteiten.

Met het RPAS Operator Certificate (ROC) en ROC-light heeft de overheid in Nederland twee vergunningen in het leven geroepen waarmee door bijna alle bedrijven professioneel drones ingezet kunnen worden. Het ROC-light dient hierbij als een opstap voor bedrijven om drones betrekkelijk snel te kunnen inzetten voor eenvoudige toepassingen in een relatief veilige omgeving. Het behalen van een ROC vereist een langere adem en meer kennis en kunde, maar biedt daartegenover een groot aantal mogelijkheden om complexere opdrachten uit te voeren.

Zowel het behalen van het ROC-light als ROC kunnen wij bij Aerial Pro geheel voor onze klanten uit handen nemen. Zo bieden wij met het Drone Starter Pack onze klanten de mogelijkheid om snel professioneel en gecertificeerd aan de slag te gaan onder het ROC-light. Met onze Enterprise Services ondersteunen wij bedrijven die kiezen voor het ROC met onder andere het opstellen van het operationeel handboek, het opleiden van de piloten en het keuren van de drones. Wij zijn er dan ook trots op dat veel grote bedrijven uit de bouw, (olie en gas) industrie en mediaproductie bij ons aankloppen voor het opzetten van hun professionele vliegoperatie met drones.

Wil je met jouw bedrijf ook snel, veilig en professioneel aan de slag met drones? Neem dan contact met ons op of download de Handleiding Drones Voor Professionals.

© 2015 - 2019 Aerial Pro B.V. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
US Icon.png