Zoeken
  • Aerial Pro

Drones, privacy en handhaving

Bijgewerkt: 18 feb 2019

Er is de laatste tijd veel te doen rondom de handhaving van drones en de effecten van het vliegen met drones op de privacy. Zo is het aantal meldingen van serieuze incidenten met drones vorig jaar sterk toegenomen (bron: NOS) en is er veel aandacht voor de klachten van onder andere de molenaars in Kinderdijk die in hun privacy aangetast worden door de vele drones die rondom hun molens vliegen (bron: AD).


Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt er steeds luider de roep om enerzijds de innovatie rondom drones te stimuleren en anderzijds het gebruik van drones te handhaven waarbij er strenger wordt gelet op eventuele inbreuken op het recht op privacy door drones. In deze blog gaan we in op de (technische) middelen die er voor kunnen zorgen dat zowel professionals als particulieren drones op een goede en leuke manier kunnen blijven inzetten.


Registratie


Op dit moment is het enkel voor professionele dronevliegers verplicht hun drone te registreren in het luchtvaartuigregister. Voor particulieren is er nu geen registratieplicht. Dit gaat met de invoering van de Europese wetgeving voor drones in 2019 veranderen. Vanaf dat moment moet iedereen met een drone zwaarder dan 250 gram deze registreren. Hierdoor wordt het voor handhavers mogelijk te achterhalen wie de eigenaar van een (gevonden) drone is. Maar hoe identificeer je een drone als deze in de lucht hangt en de bestuurder niet direct zichtbaar is?


Identificatie


In een eerdere blog hebben we het al gehad over U-Space. U-Space is een Unmanned Traffic Management (UTM) systeem waarmee toestemming gegeven kan worden om te vliegen met een drone binnen een bepaald gebied en deze drone ook live te kunnen tracken. In de basis is dit dus een luchtverkeersleidingssysteem voor drones.


Bij een UTM systeem kan de dronepiloot voor zijn vlucht door middel van een app (zoals bijvoorbeeld de AirHub app) zien in welk luchtruim hij zich bevindt. Indien nodig kan hij daarna direct toestemming vragen voor zijn vlucht. Tijdens het vliegen wordt zijn locatie vervolgens zichtbaar op het dashboard van de beheerder van het luchtruim en in de publieke app. Zo kan iedereen zien wie er waar aan het vliegen is.


In de (nabije) toekomst zal het voor alle drones verplicht worden om tijdens het vliegen in verbinding te staan met een dergelijk UTM-systeem. Dit maakt het voor handhavers niet alleen veel makkelijker om hun taken uit te voeren, maar verbeterd ook het gevoel van privacy doordat je altijd kan zien wie de bestuurder is van de drone die vlak bij jouw huis vliegt.


Stephan van Vuren van Aerial Pro en AirHub vertelt bij RTV Rijnmond over drones, privacy en handhaving.


En kwaadwillenden dan?


Natuurlijk blijven er altijd mensen die zich niet willen registeren en zich niet zullen verbinden met een UTM systeem. Om deze mensen op te sporen en hen te dwingen hun vlucht te beëindigen, worden zogenoemde counter drone oplossingen ontwikkeld. Bij deze oplossingen kan je denken aan een scanner of radar systeem dat drones kan onderscheiden van vogels, en apparatuur om drones te onderscheppen.


Zo heeft de politie enige tijd geëxperimenteerd met roofvogels die de drones uit de lucht konden halen en zijn er drones die andere drones vangen met een net. Wij geloven echter het meest in het onderscheppen of hacken van het besturingssignaal van de drone zodat deze overgenomen kan worden. Hiervoor worden zelfs speciale anti-drone guns ontwikkeld die zowel het GPS signaal als het (WiFi) besturingssignaal kunnen blokkeren of overnemen.


Eind goed, al goed?


Bij elke nieuwe techniek zijn er positieve en negatieve toepassingen te vinden, en drones zijn hier een sprekend voorbeeld van. Ondanks de huidige problemen met handhaving en privacy komen drones gelukkig ook steeds vaker positief in het nieuws. Zo worden drones onder meer ingezet om reekalfjes te redden in het maaiseizoen. En met de technologische oplossingen die we in deze blog hebben besproken, hopen we dat de problemen met handhaving en privacy binnen afzienbare tijd grotendeels opgelost zullen worden.


Wil je nu meer weten over UTM/U-Space, Europese wetgeving voor drones of counter drone oplossingen? Neem dan contact met ons op!© 2015 - 2019 Aerial Pro B.V. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
US Icon.png