Zoeken
  • Aerial Pro

Dit zijn volgens ons de drie drone trends in 2018.

In 2017 was de drone industrie wederom volop in beweging. We zagen bij Aerial Pro het aantal bedrijven dat drones wil gaan inzetten voor hun werkzaamheden spectaculair toenemen. Dit blijkt ook wel uit de al meer dan 400 ROC-light houders en 50+ ROC houders die geregistreerd staan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T). Wat zijn de volgende stappen voor de groeiende drone industrie in 2018? En op welke nieuwe manieren gaan drones onze manier van werken dit jaar verder veranderen? We geven je onze drie voorspellingen voor dit jaar.


1. Van pilot-project naar in-house drone programma's.


Afgelopen jaar hebben veel grote bedrijven pilot-projecten opgezet om te kijken of de inzet van drones toegevoegde waarde biedt voor hun manier van werken. Hiervoor huurden zij veelal kleine bedrijfjes of freelancers in om de kosten, risico's en administratieve lasten te beperken. Ook dit jaar zullen nog veel pilot-projecten gedraaid worden waarbij drones hun toegevoegde waarde zullen bewijzen. Wij denken dat dit op den duur voor een trend zal gaan zorgen waarbij grote bedrijven steeds meer hun eigen werknemers zullen gaan opleiden om veilig met drones te vliegen en zelf een eigen drone programma zullen gaan opzetten.


Dit betekend echter niet dat deze bedrijven geen gebruik meer zullen maken van de diensten van andere dronebedrijven. Wel zal het uitbestede werk steeds specialistischer worden. Dit is iets waar je als 'drone service provider' rekening mee dient te houden, zowel op het gebied van vergunningen en materiaal maar ook op het gebied van professionaliteit. Er zal van hen steeds meer verwacht worden op het gebied van training, verzekering, checklisten, risico analyse, handboeken en procedures.Verwachting Contract vs. In-house Drone Programma's VS. Bron: Skylogic Research.


2. DJI blijft aan kop, voorlopig.


Iedereen die wel eens met een drone gevlogen heeft kent DJI. De Chinese fabrikant is de onbetwiste marktleider in de consumentenmarkt voor drones. Ook in de professionele drone sector zijn modellen als de Inspire 2 en Matrice 210 enorm populair. Wel zien wij een trend waarbij bedrijven, bij de aanschaf van een drone en software, steeds beter gaan letten op de veiligheid van hun data. DJI heeft hier het afgelopen jaar de nodige kritiek op gehad. Hierdoor verwachten wij dat andere drone fabrikanten - zoals Intel met de Falcon 8+ - hun marktaandeel zullen gaan vergroten. Wel ligt er voor deze fabrikanten nog een uitdaging om het gebruiksgemak van DJI drones te evenaren. Zoals ook de iPhone aantoont moeten technische apparaten en software in de toekomst eenvoudig genoeg zijn voor consumenten en krachtig genoeg voor professionals. Drones zullen hierop geen uitzondering vormen en dit zal voor veel nieuwe fabrikanten te hoog gegrepen zijn. Wij denken dan ook dat er dit jaar minder drone-hardware-startups zullen opstaan en dat de focus zal verschuiven naar software en andere services.Falcon 8+ drone van Intel. Deze is in Nederland te koop bij Topcon Positioning.


3. Software is de toekomst


Waar DJI in ieder geval voorlopig nog weinig concurrentie heeft om de leiderschapspositie, ligt de markt voor drone software nog volledig open. Er zijn al wel een aantal specialistische software applicaties gericht op bijvoorbeeld dataverwerking - zoals Pix4D - maar de markt voor drone software zal de komende jaren zowel in grootte als in de breedte enorm groeien. Zo zullen bijvoorbeeld verzekeraars drone verzekeringen via een app mogelijk gaan maken. Een drone operator hoeft zo niet meer een hoge jaarlijkse premie te betalen maar zal, afhankelijk van de duur en locatie, telkens slechts een klein bedrag kwijt zijn als hij gaat vliegen. Ook zal de vraag naar drone vluchtplanning en -logging applicaties enorm toenemen naarmate bedrijven steeds vaker hun drones gaan inzetten. De autoriteiten zullen naarmate de markt volwassen wordt drone operators ook vaker gaan onderwerpen aan inspecties en hen hierbij controleren op de vluchten die zij gemaakt hebben, de staat van het onderhoud en currency van hun piloten. Een van de grootste uitdagen ligt er misschien wel in om bestaande CAD, BIM en GIS software programma's te koppelen aan de data uit de software in de drones zelf. Nu wordt er nog veel gewerkt met SD kaarten om de data vanuit de drone over te zetten naar de computer, maar wij verwachten dat dit proces met cloud connected apps steeds eenvoudiger gemaakt zal worden.Vlieg Veilig drone app van a.s.r verzekeringen.


Wij zijn benieuwd wat jij denkt van onze voorspellingen voor de drone industrie in 2018! Zien wij volgens jou een trend over het hoofd of ben je het met ons eens? Laat ons je mening horen via Twitter of via onze LinkedIn pagina.

© 2015 - 2019 Aerial Pro B.V. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
US Icon.png