Zoeken
  • Aerial Pro

2017: Het jaar van de professionele drones

Bijgewerkt: 4 jan 2018

Waar tot voor kort veelal particulieren en het MKB gebruik maakten van drones, beginnen nu ook steeds meer grotere bedrijven de meerwaarde van deze Unmanned Aerial Vehicles (UAV) of Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) in te zien. Van landbouw tot industrie en van journalistiek tot telecom, drones bewijzen hun waarde met kostbare data, veiligere processen en verhoogde efficiëntie.


Onze voorspelling is: 2017 wordt het jaar waarop grote bedrijven zullen starten met professioneel inzetten van drones bij hun activiteiten.


Sinds 2013 is het in Nederland toegestaan drones op commerciële basis in te zetten. Waar toen enkel een uitzondering kon worden verkregen op het algehele verbod op commerciële vluchten met drones door middel van een combi-ontheffing en een TUG-vergunning, kennen we sinds 1 juli 2015 in Nederland de 'regeling op afstand bestuurbare luchtvaartuigen'. Onder deze regeling werd het mogelijk om een RPAS Operator Certificate (ROC), een vergunning voor een vliegoperatie met drones, te behalen. En waar het behalen van een ROC financieel en administratief nog een zware last is, kan sinds 1 juli 2016 ook worden gekozen voor het ROC-light. Vooral deze laatste vergunning heeft, hoewel onder striktere vliegregels, het voor grote groepen bedrijven mogelijk gemaakt om professioneel aan de slag te gaan met drones.


Ondanks deze vooruitgang is er nog veel kritiek te horen vanuit de drone branche op de wetgever over de wet- en regelgeving voor het commercieel inzetten van drones in Nederland. Deze kritiek komt veelal neer op de snelheid waarmee de wetgeving zich ontwikkeld en de striktheid van regels in Nederland ten opzichte van andere landen in Europa. Er moet echter niet vergeten worden dat professioneel drone vliegen een geheel nieuwe vorm van luchtvaart is die zich technisch razendsnel ontwikkeld. Het is voor de wetgever dan ook lastig om dit tempo bij te houden. Ook moet worden beseft dat luchtvaart de veiligste sector binnen het transport is en dat dit mede te danken is aan de regels die altijd veiligheid voorop stellen. Hoewel de ontwikkeling van de wetgeving natuurlijk nooit snel genoeg gaat, hebben wij goede hoop dat binnen enkele jaren het professioneel vliegen met drones een normaal verschijnsel zal zijn. Zeker vanaf 2018, het verwachte jaar waarop de Europese (EASA) wetgeving in zal gaan, voorzien wij een grote ontwikkeling in de markt voor drones.


Inspectie van een Airbus A350 met een Falcon 8: een goed voorbeeld van hoe nieuwe luchtvaart de oude luchtvaart kan aanvullen.


Drones staan dus al vaak bij bedrijven op de radar. Veel werknemers zien de voordelen en willen aan de slag met deze onbemande systemen. Maar hoe integreer je drones in de al bestaande werkprocessen? En hoe overtuig je leidinggevende en het management om hierin te investeren? Ook ondernemers in het midden en kleinbedrijf worstelen vaak nog met vragen over de inzet van drones. Hoe zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat ze veilig en legaal van start kunnen gaan?


Het opzetten van een professionele en veilige vliegoperatie met drones vereist dan ook een zorgvuldige planning en voorbereiding. Dit begint vaak bij het stellen van de juiste vragen, zoals:


• Welk toestel gaan we gebruiken? • Hoe zorgen we dat we legaal vliegen?

• Hoe train ik mijn mensen? • Aan welke vereisten moet mijn vliegoperatie voldoen? • Kan ik leveren wat de klant van mij verwacht?


Veel bedrijven komen bij ons met deze vragen en wij worden dan ook vaak verzocht hen te adviseren over het opzetten van hun vliegoperatie met drones. Ook gevestigde drone-operators helpen wij met het schalen en veiliger maken van hun vliegoperatie. Met meer dan tien jaar ervaring in de grote luchtvaart adviseren wij hen over het opstellen van een Operationeel Handboek, het opzetten van de juiste procedures, het optimaal gebruiken van checklisten en veel meer.


Elk bedrijf is anders en elke sector is uniek. Toch leert onze ervaring dat er een aantal overeenkomsten is bij operators met een veilige en professionele vliegoperatie:

• Zij kennen de regels

• Zij zijn gecertificeerd

• Zij zijn goed verzekerd

• Zij beschikken over de juiste drone voor hun toepassing

• Zij beschikken over een professioneel operationeel handboek

• Zij gebruiken standard operating procedures (SOP’s) en checklisten

• Zij voeren een duidelijke administratie • Zij weten wat er speelt in hun vliegoperatie

• Zij vliegen met goed getraind personeel


Deze overeenkomsten en vele andere onderwerpen bespreken wij in onze Handleiding Drones Voor Professionals. In deze handleiding geven wij nieuwkomers en gevestigde bedrijven in de dronemarkt een overzicht van wat er komt kijken bij het professioneel vliegen met drones. Zo bespreken wij de verschillen in wetgeving die er zijn tussen het vliegen onder een ROC en het ROC-light en welke stappen er moeten worden afgelegd om een ROC of ROC-light te verkrijgen. Verder bespreken wij onder meer hoe u een professionele vliegoperatie met drones opzet en welke drone het beste past bij uw activiteiten.


Bent u geïnteresseerd in het inzetten van drones bij uw bedrijf? Of wilt u uw bestaande vliegoperatie verder professionaliseren? Download dan gratis de Handleiding Drones Voor Professionals op www.aerialpro.nl.© 2015 - 2019 Aerial Pro B.V. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
US Icon.png